Luka

LUKA - VERDWAALD OP HET INTERNET

BESCHIKBAAR
(VOOR)LEESBOEK € 32,95
HANDLEIDING € 44,95

 

 

Je kunt dit boekwerk rechtstreeks via de webshop van de drukker bestellen.

KLIK HIER om naar de verkooppagina van de drukker te gaan.


Doelgroep:

Het boek 'Luka - Verdwaald op het internet' is gemaakt voor groep 4, maar kan ook worden in de hogere groepen, of een combinatiegroep.

Werkwijze:

  • Elke les wordt gegeven met behulp van een PowerPoint-presentatie. In de handleiding vind je een afbeelding van elke dia, met daarnaast de tekst die bij de dia hoort. Die kun je dan zelf voorlezen, of in eigen woorden omzetten.
  • De twintig lessen volgen het verhaal van het (voor)leesboek. Dat boek bestaat uit twintig hoofdstukken. Na het voorlezen van een hoofdstuk, volgt de verwerking, zoals deze wordt omschreven in de handleiding.
  • Gedurende het schooljaar verzamelen de kinderen ook kwartetkaarten, die uiteraard alles te maken hebben met de avonturen van de hoofdpersoon.

Uitleg:

Dit boekwerk bestaat uit twintig lessen. Het idee is dat deze lessen eens in de twee weken worden gegeven en dat zo een jaar lang les kan worden gegeven.

Het verhaal gaat over Luka, die door een uitvinding van zijn oom Carlos per ongeluk wordt gedigitaliseerd en op het internet terechtkomt. Door 'zomaar' op knoppen te drukken, verdwaald Luka op het internet. Gelukkig wordt hij geholpen door Blocker, die probeert Luka tegen te houden als hij niet handig omspringt met de mogelijkheden op het internet. Samen proberen ze de weg weer te vinden naar de computer van oom Carlos, zodat deze Luka weer kan analogiseren.

Naast de media-wijsheid, die in deze lessenserie veelvuldig aan bod komt, wordt er ook veel aandacht besteed aan de terminologie rondom het internet en de digitale wereld. Zowel achterin het boek als achterin de handleiding is een uitgebreide verklarende woordenlijst te vinden van de moeilijke internetwoorden die de kinderen tegenkomen in het boek en in de lessen.

Benodigdheden:

Naast het boekwerk heb je ook nog PowerPoint-presentaties nodig. Die kun je downloaden door op onderstaande knop te klikken. Daarvoor heb je wel het wachtwoord nodig dat voorin de handleiding van 'Luka - Verdwaald op het internet' te vinden is.

Uitgangspunten:

Bij het maken van dit boekje zijn er enkele uitgangspunten:

  • De leerkracht heeft voor het gebruiken van dit boekje geen speciale computervaardigheden nodig en hoeft hiervoor ook geen cursus te doen of zich hier in te verdiepen.
  • Dit boekje moet een groot aantal doelen van programmeren behandelen, maar probeert dit te doen met behulp van ‘unplugged’ (zonder computer) lesmateriaal.
  • De focus ligt op het zogenaamde ‘computational thinking’, wat inhoudt dat het niet gaat om het omgaan met specifieke programma’s. Het gaat om het begrijpen van de logica achter computers en codes.

Doelen:

Bij elke les wordt omschreven aan welke doelen van het programmeren wordt gewerkt. Het zal je opvallen dat dit veelal geen nieuwe doelen zijn. Aan veel van deze doelen wordt al lang gewerkt binnen het onderwijs. Door met Luka - Verdwaald op het internet te werken, worden deze doelen alleen bij elkaar gebracht en staat het helder op papier.

In onderstaande lijst vind je een totaaloverzicht van de doelen waaraan in deze handleiding wordt gewerkt. Deze lijst is ook opgenomen in de handleiding zelf.