MyCo Club

MyCo Club

BESCHIKBAAR € 44,95

 

 

Je kunt dit boekwerk rechtstreeks via de webshop van de drukker bestellen.

KLIK HIER om naar de verkooppagina van de drukker te gaan.


Doelgroep:

Het boek 'MyCo Club' is gemaakt voor groep 8, maar kan ook worden gegeven in de andere groepen van de bovenbouw, of een combinatiegroep.

Werkwijze:

  • Elke les wordt gegeven met behulp van een PowerPoint-presentatie. In de handleiding vind je een afbeelding van elke dia, met daarnaast de tekst die bij de dia hoort. Die kun je dan zelf voorlezen, of in eigen woorden omzetten.
  • Vijf van de acht lessen bestaan uit het aanleren en oefenen van geheime codes. De 'grote' codes zijn Morsecode, Varkenshokversleuteling, Caesarcode en de Playfaircode. Dit oefenen de kinderen door zogenaamde 'Ultralocks' te ontcijferen. Veel van deze lessen beginnen met het klassikaal ontcijferen van een Ultralock, daarbij gebruik makend van alle tot dan toe geleerde codes.
  • In deze methode zijn ook drie lessen opgenomen die de vorm aannemen van een Escaperoom (op papier, uiteraard). Bij deze Escaperooms moeten de kinderen alle opgedane vaardigheden inzetten die ze tot dan toe hebben opgedaan. Deze Escaperooms zijn zeker niet makkelijk en vormen een flinke uitdaging. De leerkracht mag de groepjes met puzzelaars dan ook zoveel helpen als hij of zij maar wil.

Uitleg:

Dit boekwerk bestaat uit tien lessen. Het idee is dat deze lessen eens in de twee weken worden gegeven en dat zo een half schooljaar les kan worden gegeven. De andere helft van het schooljaar werken de kinderen in een circuit. Hierover vind je elders op deze website meer informatie.

Benodigdheden:

Naast het boekwerk heb je ook nog PowerPoint-presentaties nodig. Die kun je downloaden door op onderstaande knop te klikken. Daarvoor heb je wel het wachtwoord nodig dat voorin de handleiding van MyCo Club te vinden is.

Uitgangspunten:

Bij het maken van dit boekje zijn er enkele uitgangspunten:

  • De leerkracht heeft voor het gebruiken van dit boekje geen speciale computervaardigheden nodig en hoeft hiervoor ook geen cursus te doen of zich hier in te verdiepen.
  • Dit boekje moet een groot aantal doelen van programmeren behandelen, maar probeert dit te doen met behulp van ‘unplugged’ (zonder computer) lesmateriaal.
  • De focus ligt op het zogenaamde ‘computational thinking’, wat inhoudt dat het niet gaat om het omgaan met specifieke programma’s. Het gaat om het begrijpen van de logica achter computers en codes.

Doelen:

Bij elke les wordt omschreven aan welke doelen van het programmeren wordt gewerkt. Het zal je opvallen dat dit veelal geen nieuwe doelen zijn. Aan veel van deze doelen wordt al lang gewerkt binnen het onderwijs. Door met MyCo Club te werken, worden deze doelen alleen bij elkaar gebracht en staat het helder op papier.

In onderstaande lijst vind je een totaaloverzicht van de doelen waaraan in deze handleiding wordt gewerkt. Deze lijst is ook opgenomen in de handleiding zelf.

Escaperoom-software:

Bij de escaperooms hebben we onderstaande software gemaakt. Hierin kunt u zelf een tijd ingeven en ook de hints die bij de verschillende opdrachten horen, worden dan automatisch getoond.

Er hoort geluid bij deze app. Als je op 'Start' klikt, in het tweede scherm, zou er direct een belgeluid moeten klinken. In Safari werkt dit niet altijd. KLIK HIER om het probleem in Safari op te lossen.