Pixeltastisch

PIXELTASTISCH

BESCHIKBAAR € 29,95

 

 

Je kunt dit boekwerk rechtstreeks via de webshop van de drukker bestellen.

KLIK HIER om naar de verkooppagina van de drukker te gaan.


Doelgroep:

Het boek 'Pixeltastisch' is gemaakt voor groep 6, maar kan ook prima worden gegeven in de andere groepen van de bovenbouw, of een combinatiegroep.

Werkwijze:

De opbouw van elke les bestaat uit twee hoofdonderdelen:

  • Een informatieve les, die wordt gegeven met behulp van een PowerPoint-presentatie. In de handleiding vind je een afbeelding van elke dia, met daarnaast de tekst die bij de dia hoort. Die kun je dan zelf voorlezen, of in eigen woorden omzetten.
  • Elke les wordt beëindigd met een stukje 'zelf doen'. Bij deze verwerkingen hebben de kinderen vaak de kopieerbladen nodig die in de handleiding zijn te vinden.

Uitleg:

Dit boekwerk bestaat uit acht lessen. Het idee is dat deze lessen eens in de twee weken worden gegeven en dat zo een half schooljaar les kan worden gegeven. De andere helft van het schooljaar werken de kinderen in een circuit. Hierover vind je elders op deze website meer informatie.

Benodigdheden:

Naast het boekwerk heb je ook nog PowerPoint-presentaties nodig. Die kun je downloaden door op onderstaande knop te klikken. Daarvoor heb je wel het wachtwoord nodig dat voorin de handleiding van Pixeltastisch te vinden is.

Uitgangspunten:

Bij het maken van dit boekje zijn er enkele uitgangspunten:

  • De leerkracht heeft voor het gebruiken van dit boekje geen speciale computervaardigheden nodig en hoeft hiervoor ook geen cursus te doen of zich hier in te verdiepen.
  • Dit boekje moet een groot aantal doelen van programmeren behandelen, maar probeert dit te doen met behulp van ‘unplugged’ (zonder computer) lesmateriaal.
  • De focus ligt op het zogenaamde ‘computational thinking’, wat inhoudt dat het niet gaat om het omgaan met specifieke programma’s. Het gaat om het begrijpen van de logica achter computers en codes.

Doelen:

Bij elke les wordt omschreven aan welke doelen van het programmeren wordt gewerkt. Het zal je opvallen dat dit veelal geen nieuwe doelen zijn. Aan veel van deze doelen wordt al lang gewerkt binnen het onderwijs. Door met Pixeltastisch te werken, worden deze doelen alleen bij elkaar gebracht en staat het helder op papier.

In onderstaande lijst vind je een totaaloverzicht van de doelen waaraan in deze handleiding wordt gewerkt. Deze lijst is ook opgenomen in de handleiding zelf.

Pixelcode software:

Bij dit boekwerk hebben we ook onderstaande software gemaakt. Met behulp van deze software kun je zelf pixelpuzzels maken, zoals die worden aangeleerd in de methode. Op deze manier kun je, ook als het boekje uit is, doorgaan met pixelpuzzels!

Er zijn verschillende mogelijkheden om hier puzzels van te maken. Het is ook mogelijk om screenshots te maken van een opdracht, tegen een witte achtergrond. Door deze screenshots weer te plakken in een tekstverwerkingsprogramma, kan een eigen puzzelblad snel worden gemaakt.