ROBIO & JULIA
BESCHIKBAAR | |
(VOOR)LEESBOEK | € 32,95 |
HANDLEIDING | € 44,95 |
Je kunt dit boekwerk rechtstreeks via de webshop van de drukker bestellen.
Doelgroep:
Het boek 'Robio & Julia' is gemaakt voor groep 5, maar kan ook worden in de hogere groepen, of een combinatiegroep.
Werkwijze:
- Elke les wordt gegeven met behulp van een PowerPoint-presentatie. In de handleiding vind je een afbeelding van elke dia, met daarnaast de tekst die bij de dia hoort. Die kun je dan zelf voorlezen, of in eigen woorden omzetten.
- De twintig lessen volgen het verhaal van het (voor)leesboek. Dat boek bestaat uit twintig hoofdstukken. Na het voorlezen van een hoofdstuk, volgt de verwerking, zoals deze wordt omschreven in de handleiding.
- Het is bij deze methode aan te raden om een aantal van de kopieerbladen uit de handleiding te plastificeren of in een insteekhoesje te stoppen, zodat het een soort wisbordjes worden. Deze hebben ze in bijna elke les nodig. Meer informatie hierover wordt in de methode gegeven.
Uitleg:
Dit boekwerk bestaat uit twintig lessen. Het idee is dat deze lessen eens in de twee weken worden gegeven en dat zo een jaar lang les kan worden gegeven.
Dit is het verhaal van Julia, die zich in de zomervakantie verveeld. Al haar vriendjes en vriendinnetjes zijn op vakantie en zij blijft alleen achter op de boerderij, waar ze soms klusjes voor haar vader en moeder moet opknappen. Daar vindt ze niks aan. Maar dat verandert wanneer oom Carlos haar een robot brengt: Robio. Robio is nog niet af en Julia mag hem testen. Hij is bedoeld als hulpje bij klussen op de boerderij. Wanneer er dan ook nog eens twee logeetjes bij komen, is ze helemaal blij. Dit kon nog wel eens een hele leuke vakantie worden.
In dit boekwerk wordt de kinderen de daadwerkelijke beginselen van programmeren bijgebracht, maar dan wel zonder dat er een computer of device aan te pas komt. De robot Robio wordt door de kinderen op papier geprogrammeerd.
Benodigdheden:
Naast het boekwerk heb je ook nog PowerPoint-presentaties nodig. Die kun je downloaden door op onderstaande knop te klikken. Daarvoor heb je wel het wachtwoord nodig dat voorin de handleiding van 'Robio & Julia' te vinden is.
Uitgangspunten:
Bij het maken van dit boekje zijn er enkele uitgangspunten:
- De leerkracht heeft voor het gebruiken van dit boekje geen speciale computervaardigheden nodig en hoeft hiervoor ook geen cursus te doen of zich hier in te verdiepen.
- Dit boekje moet een groot aantal doelen van programmeren behandelen, maar probeert dit te doen met behulp van ‘unplugged’ (zonder computer) lesmateriaal.
- De focus ligt op het zogenaamde ‘computational thinking’, wat inhoudt dat het niet gaat om het omgaan met specifieke programma’s. Het gaat om het begrijpen van de logica achter computers en codes.
Doelen:
Bij elke les wordt omschreven aan welke doelen van het programmeren wordt gewerkt. Het zal je opvallen dat dit veelal geen nieuwe doelen zijn. Aan veel van deze doelen wordt al lang gewerkt binnen het onderwijs. Door met Robio & Julia te werken, worden deze doelen alleen bij elkaar gebracht en staat het helder op papier.
In onderstaande lijst vind je een totaaloverzicht van de doelen waaraan in deze handleiding wordt gewerkt. Deze lijst is ook opgenomen in de handleiding zelf.
Online software:
Bij les 15 in deze methode mogen de kinderen zelf pixel-art gaan ontwerpen. Dit kan prima op papier, maar wellicht is het ook leuk om ze de kans te geven om dit op de computer te doen. Daarvoor zijn diverse gratis apps te vinden. Hieronder een link naar één van onze favorieten. Het is een gratis, online programma. Het is misschien wel goed om de werking van dit programma eerst even met de kinderen door te nemen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. Voor de echte bollebozen is er zelfs een mogelijkheid om een heuse animatie te maken!